sâmbătă, 25 aprilie 2009

Drumul

E vorba despre un drum pe care il strabati. Drumul are suisuri si coborasuri, dar garantat vei ajunge intr-un loc mai bun. In paradis, daca pot spune asa. Drumul iti ofera si satisfactii de-a lungul lui. E un drum placut, chiar daca pe margine sunt animale salbatice. Atata timp cat nu te abati de la drum, animalele n-au cum sa ajunga la tine.

Mai exista creaturi care te imbie sa deviezi de la drum. Te imbie spre ele, sau departe de drum. Marul otravit al Vrajitoarei, sau poate Spiridusul care iti vrea binele. N-ai cum sa stii. Dar drumul e mai promitator, drumul te vrea pe el si iti promite ca nu vei regreta.

In final, ajungi in punctul in care observi ca drumul nu duce acolo unde credeai. Observi, dar n-ai cum sa stii cu siguranta. Se poate ca drumul sa duca unde zicea ca duce. Se poate ca totusi observatiile tale sa fie corecte, si drumul sa duca in tufisuri cu spini, care te sfasie pe la spate, in loc sa gasesti o pajiste verde si lina. Se poate ca drumul sa duca de-a dreptul in craci uscate, care te stingheresc si nu te mai lasa sa te misti. Spinii sa iti intre din ce in ce mai adanc in coaste.

Acum vine intrebarea intrebatoare. Mergi mai departe? Cale de intors nu mai e, oricum. Mai exista doar spiridusi si vrajitoare, dar nici pe aia nu ii poti deosebi. Te gandesti la ce e mai sigur. Si totusi, ce e mai sigur, un mar otravit sau un tufis cu spini mari si adanci?

Si, ca tot suntem pe blog of joy, mai exista si reversul medaliei. Drumul duce pe o pajiste verde, cu floricele portocalii si galbene si rosii. Un soare stralucitor te invita alaturi de el, zambindu-ti cald. Un vanticel lin iti mangaie fata, si iti sopteste la ureche: "Vezi, ti-am spus ca o sa merite...".

Deci? A meritat?

:)

3 comentarii:

  1. Imi place foarte mult citatul tau de saptamana asta, insa cu post-ul nu sunt absolut deloc de acord. In momentul in care spinii te taie si iti provoaca durere este limpede ca ai apucat-o pe un drum gresit. Cel mai trist lucru e sa accepti ca ai mers atat de pomana, sa te intorci si sa apuci alta carare, insa nu e o intrebare, ci o certitudine. Nu suntem martiri, suntem oameni care gandesc. Nu murim pentru cauze fanatice.
    Aici nici nu se pune problema sa alegi intre spini si mere otravite, ci a treia varianta, un nou drum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ai inteles post-ul...spinii nu sunt o certitudine, sunt o posibilitate. Drumul nu e parcurs pana la capat, ci e doar pe jumatate.

    RăspundețiȘtergere
  3. am inteles perfect si iti spun ca daca sunt spini pe drum, most likely nu merita sa ajungi la acea posibila campie verde cu ficatii scosi.

    RăspundețiȘtergere