miercuri, 4 martie 2009

Cine sunt?

Astazi, 4 martie, am citit ceva care m-a impresionat. Probabil e un strigat de disperare, care, din pacate, e transformat intr-un ecou. E vorba despre scrisoarea pe care o adreseaza Tudor Chirila liceenilor, si o puteti vizualiza aici.

M-a facut sa ma gandesc din nou la sincerii inselati, cei care au avut candva un suflet bun, dar acum este negru, malos, plin de rautate, jeg, praf, fum si noxe. Cu fiece zi, lista lor creste. Desi ar trebui sa ne alarmeze, acest fapt trece pe langa noi mai neobservat decat prima pagina a ziarului Cancan. Si cu ce pret...

In loc sa ne gandim, sa ne intrebam, de ce suntem atat de rai, cand putem fi atat de buni, noi criticam cu spor, avizi de barfa mondena. Si judecam, doamne cat putem judeca...suntem cei mai aspri procurori si condamnam mai cu sete decat cei mai malitiosi judecatori. Asta doar cand vine vorba de altii.

De ce? Pentru ca noi, noi n-avem timp sa ne judecam pe noi...sunt altii cu defecte mai grave, care trebuie neaparat corectate sau macar evidentiate de catre noi (oare?). Noi ne scufundam in cloaca noastra, si ii tragem dupa noi si pe ceilalti pe care ii judecam...si cu cat tragem mai multi, cu atat ne afundam mai repede.

Nu ar fi mai bine pentru toti daca, in loc sa aruncam vorbe care macina si ranesc, sa corectam prin fapte? In loc sa ne mai intereseze operatiile estetice ale "vedetelor" si scandalurile afaceristilor, n-ar fi mult mai bine sa ne vedem de ale noastre? In loc sa punem bete in roate, ce-ar fi sa ajutam? Suna a intrebari retorice, nu? Probabil pentru ca asta si sunt...Atata timp cat veti lasa prejudecatile sa va conduca viata, superficialitatea sa v-o domine si lacomia sa v-o macine, vor ramane niste simple fraze, nici macar intrebari. Fraze goale, lipsite de continut si esenta.

In contrast...sa va prezint o lume. Aici nu exista ura, pentru ca nu exista invidie. Fiecare isi vede de treaba lui, castiga tot ce are merituos. Nu exista barfa, pentru ca nu exista invidie. Exista discutii constructive, pentru a vedea cum pot lucrurile sa mearga cat mai bine, pentru toti, nu doar pentru unii. Nu este lacomie, pentru ca nu exista invidie. Este soare peste tot. Nu, nu pe cer. Peste tot in inimile oamenilor.
:)

5 comentarii:

  1. O lume fara ura? Dystopia much?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum spune si Chirila...Cititi si documentati-va despre viata si lumea in care traiti. Alegeti o cale pe care sa o urmati in viata dar ganditi-va bine inainte de a face orice alegere deoarece sub orice prosperitate promisa este ascuns un probabil esec... Aveti grija la fiecare pas pe care il faceti si aveti grija de aproapele vostru. Noi putem face lumea sa fie mai buna si mai intelegatoare...trebuie numai sa vrem. Intotdeauna vor fi persoane care vor avea grija sa ne bage bete in roate si sa ajute la nereusita noastra, incercati sa inlaturati persoanele care va vor raul si sa atrageti persoanele bune... Spor la treaba Iubyta mea mik si tine-o tot asa....

    RăspundețiȘtergere
  3. hmmm da. nu ai nevoie de scrisori sa te trezesti la realitate sau sa recunoscti ca toti avem tendinta si tentatia de a deveni mai rai. e simplu! eu am venit in acest oras si parca vad numai lucruri rele! sincer! mi se pare ca deja sunt prea mult inconjurat de rau si invidie, insa lucrurile se pot schimba...incet incet e sigur dar se pot schimba. multe pornesc de la indiferenta noastra, superficialitatea si lipsa de interes pentru cultura, sport si pentru tot ce e frumos...si mai ales lipsa scanteii divine pe care multi ai naclait-o cu jeg, scarba si nesimtire! sa nu uitam ca vom fi judecati si noi de Cineva!

    RăspundețiȘtergere
  4. ehe iri draga....am realizat de mult ce spui u acolo....traim intr-o lume de snobi care fac orice s afie in centru atentiei, lipsiti de personalitate....oamnei car enu ating nici o axa...nici cea OY....si nci macar OX...e tragic cata poluare exista printre noi...precum oceanul a inceput sa nu mai absoarba CO2, asa nic eu nu mai pot absorbi aerul respirat de altii...nu vreau sa respir acelas aer c simona sensual....tuturor care se cred superiori mie ar trebui sa nu-si cheltuiasca banii pe tzigari/haine/makeup ar trebui sa-si umple casa cu oglinzi...macar asa sa-si bata singuri la ochi...

    RăspundețiȘtergere
  5. ei, si-n acest context am auzit-o azi la TV pe Moni Columbeanu afirmand: "Intotdeauna am spus ca Romania e prea mica pentru ambitiile mele." :))

    Mi-a placut scrisoarea lui Tudor Chirila, merci ca ne-ai spus de ea.

    RăspundețiȘtergere