joi, 25 iunie 2009

(IN)cultura Romanilor

Cultura romanilor se duce pe apa sambetei. Nu am crezut niciodata ca este posibil ca un tabloid sa fie cel mai citit ziar din Romania. Nici ca o figura proeminenta a culturii din Romania sa promoveze aceasta mizerie cu zambetu-i caracteristic pe buze.

Probabil v-ati dat seama despre ce vorbesc. Daca nu, inseamna ca nu calatoriti prea des cu transportul in comun dimineata. E vorba de ziarul Click, care e in mainile fiecarui roman care se indreapta spre al sau seviciu. E vorba de reclama ziarului, unde o voce agresiva anunta triumfatoare ca ziarul Click a devenit cel mai citit ziar din romania, cu un tiraj de 127 000 exemplare, iar apoi Florin Piersic conclude ca 'E minunat dragilor!', sau ceva asemanator.

Tabloidele Click, Cancan, Libertatea sunt niste mizerii care perpetueaza barfa inutila si incultura. Deja suntem un popor care e mai preocupat de ograda Columbencei decat de a sa proprie, iar asta pare-se ca nu intriga pe nimeni. Par prea categorica? Pai asa si sunt.

Eu sper ca subiectele inteligente de discutie intre romani nu s-au epuizat, pentru ca ar fi trist sa ajungem niste handicapati verbal, cu un vocabular mai restrans decat al unui imigrant. Totusi, asta va paste, dragi Romani, daca veti continua sa cititi in fiecare dimineata despre ultima aventura a Mihaelei Radulescu (fictiva, de altfel). Defapt, asta au ajuns tabloidele din Romania: science-fiction cu personaje reale, la mai putin de un leu bucata.

Normal ca economia se duce de rapa daca romanii trebuie sa faca imprumut la banca sa-si ia masina si haine cum are cutaritza din Cancan, ca doar nu e ea mai prejos decat omul de rand, nu?

Treziti-va, oameni buni, va rog eu! Mai cititi si voi un Jurnalul National, un Catavencu; sau chiar si o carte face bine in drum spre sau de la serviciu. Eu inca mai nadajduiesc ca Romanii nu se vor abandona unui drum pavat cu superficialitate, pitzipongeala, parveneala si 300 de cuvinte in vocabular.

Dragi Romani, fiti destepti. Sunteti ceea ce cititi.

:)

3 comentarii:

  1. nici catavencu nu mai e cine stie ce....
    sunt cam aceeasi chestie doar ca folosesc mai multe cuvinte si au cateva fraze mai complicate...

    RăspundețiȘtergere
  2. suntem ceea ce citim! e tare adevarat! eu nu incerc sa iau apararea celor care citesc asemenea mizerii! poate nu mai au timp sau poate pur si simplu vor sa-si limpezeasca creierul cu astfel de cacaturi! multe imagini, scris aproape deloc si daca exista 90% sunt minciuni...cu alte cuvinte o societate bazata pe barfa, minciuni, inselatorii, invidiosi, creduli si multi multi prosti...gramada! mi-e sila si mie cand ii vad pe vanzatori in plina strada imprastiind in stanga si in dreapta aceste hartii, dar ma gandesc ca fiecare trebuie sa aiba un loc sub sfantul si frumosul soare! asa ca mergem inainte cu ce avem si ...viitorul o sa sune....!????

    RăspundețiȘtergere
  3. Super postul, bravo!
    Şi să sperăm că va avea ecou !!!

    RăspundețiȘtergere